Onderneming starten vanuit huis. Wat regelt u?
Meestal mag u als ondernemer van huis uit werken. Maar soms niet. Zo kan uw hypotheekverstrekker of verhuurder bezwaren hebben tegen een onderneming aan huis. Lees daarom het hypotheek- of huurcontract goed door. Verder bepaalt de gemeente welke bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan in een bepaalde omgeving. Check daarom het omgevingsplan via ruimtelijke plannen.nl. U kunt dan nagaan hoe u een bepaald stuk grond of gebouw mag gebruiken.
Omgevingsvergunning nodig?
Met een vrij beroep als architect of accountant, zullen er meestal geen bezwaren zijn tegen een bedrijf aan huis. Begint u een onderneming waar uw buren last van kunnen ondervinden? Dan is dat niet zomaar mogelijk. U moet een melding maken of een omgevingsvergunning aanvragen als uw bedrijf invloed heeft op de fysieke leefomgeving. Dat geldt bijvoorbeeld als u het milieu belast, als u gaat verbouwen of bomen gaat kappen, of een kinderdagverblijf of horecagelegenheid begint. Ook voor een webshop waar klanten een bestelling kunnen afhalen, is een vergunning nodig.
Woonadres laten afschermen
De kosten van de werkomgeving zijn meestal niet fiscaal aftrekbaar als u vanaf een vertrek in huis werkt. Aftrekmogelijkheden zijn er soms wel als uw werkruimte of kantoor een eigen ingang, wc en wateraansluiting heeft. Vraag uw boekhouder hoe dat zit. Houd er verder rekening mee dat uw bedrijfsgegevens in het Handelsregister staan. Als u van huis uit werkt, kan dus ook uw woonadres gemakkelijk gevonden worden. Wilt u dat niet, kan kunt u het bezoekadres laten afschermen door de Kamer van Koophandel (KvK). Uw bezoekadres staat dan bijvoorbeeld niet meer in het uittreksel van uw bedrijf. Maar u moet wel altijd een postadres vastleggen in het Handelsregister.
Ondernemersrisico’s
Volgens de KvK is het aantal startende ondernemers voor het eerst in tien jaar gedaald. Dat komt waarschijnlijk doordat de wet op schijnzelfstandigheid weer gehandhaafd wordt. Wilt u als zzp’er aan de slag? Controleer dan vooraf of de Belastingdienst u niet als schijnzelfstandige ziet en maak afspraken met opdrachtgevers, zodat duidelijk is dat u daar niet in loondienst bent. Een van de kenmerken van het ondernemerschap is dat u risico’s loopt. Ook als u van huis uit werkt.
Bespreek uw verzekeringen en inkomen
Uw privé-verzekeringen bieden geen dekking bieden voor zakelijke risico’s. Bespreek daarom met ons hoe u schade door brand of inbraak kunt verzekeren voor uw kantoor. Denk ook na over andere risico’s: beschadiging van goederen tijdens transport, cybercriminaliteit, schade waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden, niet betalende klanten en juridische conflicten met leveranciers of afnemers. Verder loopt u als ondernemer inkomensrisico’s als u door ziekte of een aandoening niet kunt werken, als u een slappe tijd doormaakt en als u met pensioen gaat. Wij bespreken met u hoe u in die situaties voor inkomenszekerheid kunt zorgen.